Winterharde planten in pot voor binnen en buiten

Ben je op zoek naar een potplant die verschillende klimaten kan verdragen? Wil je een onderhoudsarme plant voor je veranda of balkon? Overweeg dan winterharde potplanten!

Winterharde potplanten kunnen zowel decoratief als duurzaam zijn, waardoor ze een geweldige aanvulling zijn voor elk huis.

In deze blogpost kijken we naar enkele van de populairste winterharde planten in pot en leggen we uit waarom ze zo’n geweldige aanvulling zijn voor elk huis. We geven ook enkele gemakkelijk te volgen verzorgingsinstructies, zodat je je planten er jarenlang mooi uit kunt laten zien.

Winterharde bloem

4 keer onze favoriete wintergroene én winterharde planten

Aloë Vera

Aloë vera is een vetplant die bekend staat om zijn helende eigenschappen. De gel uit de binnenkant van de bladeren kan worden gebruikt om brandwonden en andere huidirritaties te verzachten.

Het is ook een prachtige plant die een vleugje groen toevoegt aan elke kamer in je huis.

Spinplant

De spinplant is een andere populaire keuze voor huiseigenaren omdat hij heel gemakkelijk te verzorgen is. Hij heeft niet veel water of zonlicht nodig, waardoor hij ideaal is voor kamers die niet veel natuurlijk licht krijgen.

Spinplanten staan ook bekend om hun vermogen de lucht te zuiveren, waardoor ze perfect zijn voor huizen met huisdieren of rokers.

Vredesleli

De vredeslelie is een prachtige bloeiende plant die een vleugje elegantie toevoegt aan elke kamer. Het is ook een van de gemakkelijker te verzorgen planten, omdat hij niet veel zonlicht of water nodig heeft.

Vredeslelies staan bekend om hun vermogen om giftige stoffen uit de lucht te verwijderen, waardoor ze perfect zijn voor kamers die neigen naar benauwdheid of sterke geuren.

Slangenplant

De slangenplant is een vetplant die bekend staat om zijn duurzaamheid. Hij kan lange tijd zonder water, waardoor hij ideaal is voor mensen die vergeten hun planten regelmatig water te geven.

Slangenplanten geven ‘s nachts ook zuurstof af, waardoor ze perfect zijn voor slaapkamers waar mensen hun slaapkwaliteit willen verbeteren.

Potplanten voor alle gelegenheden!

Potplanten worden steeds populairder nu mensen zich de voordelen ervan realiseren. Deze planten kunnen elke kamer in je huis opfleuren met hun levendige kleuren en interessante vormen. 

Ze zijn ook heel gemakkelijk te verzorgen, waardoor ze ideaal zijn voor drukke mensen die willen genieten van de schoonheid van planten zonder al het werk.

€19,95

€19,95

€19,95

Hoe verzorg ik mijn potplanten in de winter?

Als het weer kouder wordt en de dagen korter, zul je misschien meer tijd binnenshuis doorbrengen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je potplanten voor de winter op te bergen, zijn er een paar eenvoudige stappen die je kunt volgen om ze het hele seizoen gezond en gelukkig te houden. Met een beetje TLC zullen je planten de hele winter binnen gedijen!

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het verzorgen van potplanten in de winter is dat ze minder water nodig hebben dan in de zomer. De reden hiervoor is dat de binnenlucht in de winter veel droger is door verwarmingssystemen, zodat je planten sneller vocht verliezen.

Om overbewatering te voorkomen, steek je je vinger een centimeter of twee in de grond voordat je water geeft om te controleren op vocht; als de grond droog is, is het tijd om water te geven. In het algemeen moeten de meeste potplanten in de winter ongeveer eenmaal per week water krijgen.

Behalve minder vaak water geven, zul je er ook voor willen zorgen dat je planten niet in de buurt staan van tocht van deuren of ramen. Blootstelling aan koude tocht kan de bladeren van planten beschadigen, dus het is belangrijk om een plek voor ze te vinden die uit de buurt van een directe luchtstroom ligt.

De ideale temperatuur voor de meeste potplanten ligt tussen 15 en 23 graden Celcius.

Een ander belangrijk element van de winterverzorging van potplanten is ervoor zorgen dat ze voldoende licht krijgen. Net als mensen hebben planten zonlicht (of kunstlicht) nodig om gezond te blijven.

Als je huis niet veel natuurlijk licht krijgt, moet het plaatsen van je planten bij een raam op het zuiden ze voldoende licht geven om te gedijen. Je kunt dit ook aanvullen met kunstlicht door kweeklampen of fluorescerende lampen te gebruiken.

Het is echter belangrijk om niet te veel kunstmest te geven; te veel kunstmest kan de wortels van de plant verbranden en de bladeren beschadigen. Een goede vuistregel is om in de winter om de maand te bemesten.

Snoeien is een belangrijk onderdeel van plantenverzorging, maar het is vooral belangrijk in de winter wanneer de groei van je plant slapend is. Snoeien helpt nieuwe groei in het voorjaar te bevorderen en houdt je plant in het algemeen gezond.

Gebruik bij het snoeien een schone, scherpe schaar en maak sneden in een hoek van 45 graden, net boven een knooppunt – het punt waar bladeren en stengels zich aftakken van de hoofdstam.

Voor meer tips voor de verzorging van je wintervaste planten verwijzen we je graag door naar Intratuin Tuinverzorging.

Winterharde bloemen die mooi blijven

Dat het buiten koud is, betekent niet dat je bloembakken leeg moeten zijn! Er zijn genoeg prachtige winterbloemen die het goed doen bij koelere temperaturen.

Wij houden van delicate witte bloemen zoals sneeuwklokjes of papierwitjes voor een vleugje elegantie; levendige rode kerststerren voor een vleugje kleur; of groenblijvende takjes voor een vleugje groen.

Wat je ook kiest, winterbloemen zorgen zeker voor wat broodnodige vrolijkheid tijdens de somberste maanden van het jaar!

Welke tijd van het jaar het ook is, er is altijd ruimte voor bloemen in je bloembakken! En vergeet niet: als je niet zeker weet welke bloemen het beste in je bloembakken passen, staat ons team van Bloomist altijd klaar om je te helpen!

Met een paar eenvoudige tips kun je je potplanten de hele winter gezond en gelukkig houden! Vergeet alleen niet om ze minder vaak water te geven dan in de zomer, zorg dat ze niet in de buurt van tocht staan, en geef ze voldoende licht (natuurlijk of kunstmatig). En vergeet niet – met een beetje meststof kom je een heel eind!